Høsten er over oss og kulden kommer krypende. Flere steder i landet har man allerede fått en forsmak på vinteren, med snøfall og minusgrader. Dette er også tiden da det samme spørsmålet melder seg hvert år. Når burde man skifte til vinterdekk?
Norge er et langstrakt land med svært varierende værforhold. Det er de færreste steder som får oppleve en vinter som kommer og blir værende helt til den drar for godt. På grunn av dette kan det være vanskelig å gi noe konkret svar på nøyaktig når man burde legge om til vinterdekk.
Forholdene avgjør
På grunn av de meget skiftende vær- og føreforholdene i store deler av landet, har vi heller ikke noen fastsatte datoer for når vinterdekkene skal på. Fra lovens side er kravet at man alltid skal ha «tilstrekkelig veigrep i forhold til føret». Dette gjør at det er du som bilfører som har det overordnede ansvaret for at bilen er i forsvarlig stand og skikket til bruk på det til enhver tid gjeldende føret.
Når det gjelder vinterdekk med pigg sier loven at dette er tillatt å bruke fra og med 1. november til første søndag etter 2. påskedag. I Nordland, Troms og Finnmark er denne perioden litt utvidet og her er det 16. oktober til 30. april som gjelder. Disse datoene er riktignok ikke hugd i sten, for om kjøreforholdene tilsier det, kan man også bruke piggdekk før og etter denne perioden.
Følg med på temperaturen
De fleste av oss ønsker gjerne å slippe unna med å legge om til vinterdekk bare en gang for sesongen. Dersom du legger om til piggdekk ved snøfall i oktober, men temperaturen stiger og veiene blir bare og fine igjen før 1. november, vil du måtte bytte tilbake til sommerdekk eller la bilen stå, dersom du ikke vil risikere bot ved eventuelle kontroller. Denne problematikken slipper man unna med piggfrie dekk, da det aldri er ulovlig å kjøre med disse.
En huskeregel som kan være grei å forholde seg til er at når temperaturen ligger stabilt under 7 grader etter sommeren er det på tide å bytte til vinterdekk. Den samme huskeregelen kan også benyttes når våren kommer, med at man da bytter til sommerdekk når temperaturen stabilt har lagt over 7 grader en stund.
Pass på disse kravene
For at vinterdekkene skal fungere optimalt er det viktig at de også er i god stand. I Norge er kravet at vinterdekk for biler under 3500 kg har en mønsterdybde på minimum 3 mm, men det anbefales 4 mm.
Det er også viktig å huske på at dekk er ferskvare. Vinterdekk, både med og uten pigger, er laget av en helt annen gummiblanding enn sommerdekk. Denne gummiblandingen er laget for at dekkene skal holde seg myke i kalde temperaturer. Når dekkene blir gamle vil de bli harde og få dårligere egenskaper. På grunn av dette vil et vinterdekk kunne være i uforsvarlig stand, selv om det oppfyller kravene til mønsterdybde.
Husk at om du kjører med tilhenger så stilles det de samme kravene til mønsterdybde på dekkene til denne.
Gode vinterdekk handler først og fremst om sikkerhet. Men vær også klar over at dersom du havner i en ulykke og ikke er riktig skodd for kjøreforholdene, risikerer du at forsikringen ikke dekker utgiftene.
Pigg eller piggfritt?
Diskusjonen rundt hvorvidt man burde velge vinterdekk med eller uten pigg har vært gjeldende så lenge de to variantene har eksistert. Det er vanskelig å gi et fasitsvar på hva man burde velge, da dette kommer an på en rekke ulike ting.
Piggdekk har en fordel når det kommer til is og hardpakket snø. På denne typen krevende føre vil piggene sikre enda bedre grep og bremselengde enn dekk uten pigger. Merk deg at om du velger piggdekk er det krav om at du må ha piggdekk på alle hjulene på bilen.
En av fordelene med piggfrie dekk er at de skaper mindre støy og gir bedre kjørekomfort. I tillegg gir piggfrie vinterdekk større fleksibilitet med tanke på tidspunkt for dekkskift. I flere byer er det også innført piggdekkavgift, noe som gjør at for enkelte vil det være en økonomisk gevinst ved å velge piggfritt. Mange bor også i områder hvor man oftere kjører på våt asfalt enn snø om vinteren og da vil piggdekk slites mye raskere enn piggfrie dekk.
Selv om piggfrie vinterdekk kan kjøres lovlig hele året er det ikke nødvendigvis noen god ide å gjøre nettopp det. Vinterdekk har som nevnt en annen gummiblanding som sikrer at dekkene holder seg myke i kalde temperaturer. I sommervarmen vil den samme gummiblandingen gjøre at dekkene blir for myke, noe som går på bekostning av kjøreegenskapene.
Vi ønsker deg en behagelig og trygg vintersesong på veiene.
Trenger du nye vinterdekk?I samarbeid med Dekkstra tilbyr vi gode og riktige dekk som er viktig for sikkerhet, komfort og kjøreglede. |
Vi i Frydenbø Bilsenter er opptatt av gode opplevelser når du kjører bil, men også når du besøker nettsiden vår. Derfor bruker vi informasjonskapsler. Noen av disse er nødvendige for at nettsiden vår skal fungere, mens andre brukes for statistikk og tilpasset markedsføring.
Les mer om vårt personvern her.